Yunanistan Ziyareti
Anasayfa  /  Ruh Hali  /  Bahar Tatili

İlkbahar Gezileri


Yunanistan Çiçek Açıyor

Yunan Mitolojisi’nin ilkbahar tanrıçası Chlorida, Zakintos’tan – “Il Fiore de Levante” – Lesvos’un botanik cennetine, Grevena’nın zengin mantar çeşitleriyle kaplı alanlarına ve şifalı otlarla dolup taşan Girit topraklarına kadar 5.600 çeşit bitkinin (bunların 750 tanesi endemik, yani yeryüzünün başka bir ülkesinde bulunmayan) yetişmesini sağladı.Kışın koyu gri rengi yerini ilkbaharın parlak tonlarına bıraktığında, binlerce rengârenk tomurcuk çılgın bahar panayırına katılmak için ürkekçe kafalarını kaldırır. Dansın başını rengârenk yaban çiçekleri çekerler. Aralarında doğanın yemyeşil halısına tutturulmuş hoş kokulu dağ otları, şifalı mantarlar, şifalı otlar doğanın eşsiz ihtişamı önünde eğilirler.

Mütavazi Yaban Çiçekleri

Kale içlerini ve antik anıtların üzerlerini süsleyerek antik Yunan mirasının hatıralarını güzelleştirirler. Kırları ve çayırları renklendirirler. Kanyonları ve ulaşılmaz dağları ehlileştirirler. Gölgeli yamaçları aydınlatırlar. Sakin göllerde veya fırtınaların dövdüğü kayalarda köklerini sularlar…

Her yıl bu mevsimde yaban çiçekleri – ilkbaharın sarhoş edici habercileri – Tanrı’nın minik resimleri gibi ortaya çıkarlar ve varlıkları ile memleketin her bir köşesini nazikçe süslerler.

Pembenin tüm tonlarında kucak dolusu siklamenler, Meteora’nın kayalarına adeta tutturulmuş halleriyle doğanın güzelliğine şükretmekteler. Devasa arazilerde muhteşem mor renkli safran çiçekleri Tymfi ve Taygetos sıradağlarını taşırırlar. Olimpos’un zirvesinde narin zambaklar, yükseklerde Grammos’ta sarı papatyalar, Lefka Ori’de (Beyaz dağlar) yaban laleleri, Oitis’in eteklerinde süslü sazlıklar, kokulu yaban gülleri, kırılgan anemonlar. Çayır ve kırları kaplayan sonsuz halılar gibi erguvanımsı güzellikleriyle “kibirli” kadifemsi gelincik çiçekleri. Güneşin aydınlattığı kayranlar, hoş kokulu bir şölende, teknik yönden kusursuz bir mozaiğin rengârenk parçacıkları olan süsen ve menekşeler ile dolup taşar. Sayısız mor küpe çiçeği bahar esintisi ile salınır. Düğün çiçekleri, kum zambakları ve yaban gülleri dere ve göl sularına yansır. Sarı ve mor orkideler doğanın çok renkli paletini çarpıcı şekilde tamamlar.

Antik Yunanda, din, mitler, tıp, ritüeller ve sanat, çiçeklerle ayrılmaz şekilde birbirine bağlıdır. Antik Thira’daki (Santorini) arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan çok değerli buluntular olan “Bahar Freskosu” ve ünlü “Safran Toplayıcısı”, çiçeklerin eski Yunanların yaşam ve kültürleri üzerindeki etkilerine dair ihtişamlı örneklerdir.

Dağ ve Ova Mantarları

Köknar ormanları, dağlık bölgeler, maki alanları ve kaynarlar ile nehirlere kıyısı olan bölgelerde her yıl yüzlerce çeşit yabani mantar yetişmektedir.

Özellikle bu mevsimde, bahar mantarlarının toplanması (sadece gastronomlarca değil) mükâfatı körpe, tombul mantarlar olan gerçek bir “safari”ye dönüşür. Yunanistan’da bilinen 2.200 çeşitten 150 tanesi yenilebilir cinstendir. Yunan yabani mantarları, mükemmel kaliteleri ve harika lezzetleriyle, sağlıklı ve gurme bir gıda maddesidir. Dikkatli ve bilgi sahibi olarak, yenilebilir mantarları seçerek vücudumuza değerli metal ve mineraller içeren, üstün biyolojik değeri olan bir protein sunmuş oluruz. Masamızda ise günlük leziz tabaklar veya yaratıcı gurme varyasyonlar yaratabiliriz.

Yunanistan’ın birçok bölgesinde (özellikle Doğu Makedonya’nın “mantar yöresinde”), faaliyette bulunan derneklerin tecrübeli üyeleri, ormanda gerçekleştirilen organize turlarda mantarların büyülü dünyası hakkında bilgi sunmaktadır. En fazla mantar çeşitliliğini Grevena’da bulacaksınız. Fanatik ve artık bilgili “mantarcılar” olarak Grevenalılar, bölgelerini Yunanistan’dan ve yurtdışından gelen ziyaretçiler için bir cazibe merkezine dönüştürmüşlerdir. Bölgede Avrupa’da nadir görünen ve bir kısmının nesli tükenmek üzere olan mantar türleri tespit edilmiştir.

Şifalı Bitkiler

Çok sayıda hoş kokulu ve şifalı bitki, zengin biyolojik çeşitliliğin en belirgin olduğu ülkelerden biri olan Yunanistan’da yetişmektedir. Antik çağlardan bu yana, hem yiyecek hem de özellikle ağrı kesici nitelikleriyle doğal ilaç olarak kabul görmektedirler. Günümüzde, kimyasal ilaçların yaklaşık %75’lik oranı şifalı otların mucizevî özelliklerine dayanmaktadır.


www.visitgreece-tr.org Yunanistan Turizm Kurumu’nun resmî internet sitesi olup, Yunanistan’daki turistik destinasyonlar, aktiviteler, etkinlikler ve daha birçok konu hakkında çok sayıda bilgi içermektedir.

Tüm Hakları Saklıdır. Yunanistan Turizm Kurumu © 2016.